Att öppna sitt hjärta för att ta emot

När vi vill leva helhjärtat i praktiken röäcker det inte med att vara den som ständigt ger till andra. Vi behöver också bli den som tar emot hjälp och stöd med öppet hjärta. Som vågar be om hjälp när vi behöver.

I praktiken innebär det att vi behöver lämna vår gamla övertygelse att ’duktig flicka klarar sig själv’. För att lära oss att också ta emot med öppet hjärta behöver vi öva, öva, öva. Och tycker vi att det det går långsamt att lära om låt oss då påminna varandra om hur länge, intensivt och kraftfullt vi tränat på att INTE be om hjälp. Med medkänsla om oss själva är det möjligt att förbli öppen igenom vår förändringsprocess och komma ut på andra sidan.

En utmaning i att be om hjälp

När du konkret vill förstå dig själv och ditt förhållningssätt till att be om hjälp och ta emot hjälp kan du använda dig av den här utmaningen. Under dina 2 veckor sätter du spotlighten på din relation att ta emot hjälp med öppet hjärta. Du behöver inte ändra något kring hur du brukar göra. Observera dig själv och varje gång du ber om och tar emot hjälp sätter du ett streck i kalendern.

Gör så här:

1.) Markera upp en 14 dagar period i kalendern. Börja vid en tidpunkt när det känns som att du ger dig själv chans att hålla i under 2 veckor. Upplever du att sådana perioder knappt finns? Börja direkt istället! Kör från idag och gör så gott du kan.

2.) Sätt ett streck i din kalender varje gång du ber om hjälp och tar emot hjälp.

3.) Efter 14 dagar tittar du tillbaka på dagarna du har bakom dig. Ta 5 minuter och summera: Hur många streck blev det? Varför tror du att det är så? Ser du mönster? Hur känner du dig? Vad vet du nu som du inte visste innan?

3 tips som hjälper dig att få ut max av övningen:

  • Att värdera och döma dig själv ger ingen utveckling. Välj istället att värderingsfritt observera dig själv. Fösta steget mot förändring kommer av att vi blir medvetna om våra val.
  • Känns det svårt att göra det löpande under dagen? Ta fram din kalender på kvällen, tänk tillbaka och sätt ditt dagens streck
  • Stanna inte vid att tänka ”nu bad jag om hjälp” ut skriv en fysisk markering i din digitala kalender eller papperskalender.

Ingen kalender?

Sätt strecken där det passar dig. Använd kylskåpsdörren, ett A4 papper eller ladda ner PDF:n som jag förberett till dig.

Ta din utmaning ett steg till!

Hur många streck kan du kan få till under en dag? Tillåt dig att leka och uttala frågan ”Vill du hjälpa mig?” så ofta du kan. För varje streck som landar i kalendern gratulera dig själv för ditt mod och vilja att öva.

Filmen som hör samman med det du läst här

Egen PT i konsten att leva helhjärtat

Att be om hjälp när vi vill utvecklas är att ta hand om sig själv. Är du på en plats i ditt liv där du längtar efter en egen PT (personlig tränare) att tackla utmaningar och träna upp dina helhjärtade förmågor tillsammans med? En coach som tror på dig när du själv tvivlar. Klicka på den gröna knappen och titta närmare på ett flexibelt PT upplägg.