Hej, det här är jag

Helhjärtad. Modig. Öppen.
En expert på förändring.
Jag vill hjälpa dig våga leva som den du är. Jag vill finnas bredvid dig när du övar på att leva helhjärtat. Jag håller din hand, så du hittar din väg och vågar säga ja, till dig själv och livet du längtar efter.  

Själv har jag alltid velat gå min egen väg. Och blivit frustrerad när modet inte räckt till. När jag inte klarat förändra så snabbt som jag velat. Jag är otålig och förändring kräver både tid och mod. Och samtidigt…

Varje gång jag tar steget ut i det okända känner jag mig levande. Jag älskar att utveckla. Göra skillnad på riktigt. Ser jag något som kan förbättras kan jag liksom inte låta bli. Jag bara älskar förändringsresor med lyckliga slut, dvs: Början på något nytt!

Fast jag har känt mig ensam. Det är som om jag har en djupare dimension inom mig som jag inte kunnat dela med andra. 

I förändringar kan jag märka hur jag ofta rör mig snabbare än min omgivning. Ändå blir jag frustrerad: På saker som tar för lång tid. Och när jag inte är tillräckligt modig för att fullfölja mina drömmar. Jag vill ju utveckla som om inga hinder fanns.  

Visst är det mycket i mitt liv som gjort att jag idag brinner för att odla mod. Våga leva helhjärtat. Men allt börjar i smärtan att sitta fast, att varken kunna eller ha kraften att förändra. Att krympa istället för att växa.

Förändringar är personlig utveckling

Få saker är så svåra som att förändra och att hantera förändringar. För mig ligger attraktionen där: Att det är utmanande! Och när jag ska hitta vägen framåt  behöver jag utveckla mig själv.

För att kunna förändrar måste vi lämna komfortzonen. Då åker våra masker av och vi möts på riktigt. I varje äkta möte öppnas också dörren till personlig utveckling. Ibland finns den största utvecklingen i det nakna mötet med oss själva. När förändringar speglar tillbaka våra egna inre rädslor, hjärnspöken och personliga hinder.

Med åren har jag lärt mig att det är lättare att förändra tillsammans med andra. Resultaten blir hållbara och kraftfulla när vi tar stöd i varandra. Och när jag har stöd av likasinnade känns det helt magiskt.

För mig är varje förändring speciell på sitt sätt. Och samtidigt, efter att ha skapat och lett förändringar av olika slag har jag förstått att den ändå alltid behövs:

– Utrymme för känslor och lärande
– Förmågor som mod, nyfikenhet och tillit
– Struktur och tydlighet
– Öppenhet och villighet att komma ur förändringen annorlunda än jag gick in
– Stöd från andra som jag kan vara mig själv med

Mycket händer innan jag är företagare

Att driva eget, den tanken leker jag med redan i 25 årsåldern. Runt 35 startar jag första företaget men småbarnsåren och ett roligt jobberbjudande gör att jag lägger ner. Nu, efter 45, njuter jag i fulla drag av att skola om mig från anställd till företagare. Fylld med erfarenhet, sjunger mitt hjärta: Underbara framtid!

Vilket får mig att tänka på dig! Jag finns här för att hjälpa dig lyckas med dina förändringar och utvecklingsidéer. Så du kan leva det liv du vill och vara just den du är! 

För mig och min familj var det en stor förändring när jag gick från anställd till företagare. Min företagssatsning gör att vi pratar mycket om mod. Både mod att lyckas och att misslyckas.

Jag och min man har glädjen att ha tre fina tjejer runt vårt köksbord. De vet att jag lever min dröm genom att driva det här företaget. Varje gång du köper en tjänst av mig, berättar du också för tre blivande kvinnor och deras vänner: Du kan leva din dröm! 

Som anställd blir det två stora kärlekar …

Ledningsgruppen i Burlington varuhuset planerar och prioriterar inför en stor förändring. Den tejpade tidslinjen på golvet ger översikt. Realistisk mängd aktiviteter? Rätt ordning?

NBV

´Där ska jag jobba’ säger jag till min kompis. Det är studieförbundet NBV:s Malmökontor vi cyklar förbi på väg hem, under gymnasietiden. Det blir 17 år med folkbildning och idéburen verksamhet. Jobbar mest med utvecklingsarbete och projekt. Gör uppehåll för högskola: Programmet i pedagogik med inriktning hälsopromotion. Jag blir mamma. Och i NBV växer jag från ny i arbetslivet till utvecklingsansvarig på Sverigenivå.

IKEA

I 10 år lever jag min dröm: att arbeta på IKEA. Värderingarna, människorna och arbetskulturen drar mig dit. Och gör att jag trivs. Den globala miljön utvecklar mig. Oftast arbetar jag som Change Manager i olika globala projekt.

Många höjdpunkter blir det. Här är två:

Wow! Jag uppfinner och genomför det globala förändringskonceptet för Aktivitetsbaserade kontor på IKEA. I två år tänker jag beteende förändringar dygnet runt. Gör så att IKEA värderingarna blir praktiska handlingar i den fysiska arbetsmiljön. Och vilket team vi är som jobbar tillsammans. Underbart!

Vilken ära! Jag samskapar med ledningsgruppen för IKEA varuhuset i Burlington, Kanada. De vill ha bättre och större resultat av alla förändringar de gör. Deras behov styr och jag blandar individuell coaching, team utveckling och ren praktisk förändringskunskap. Resultatet blir en vitamininjektion som ger utdelning i verksamheten direkt. De ser mig som ‘adopterad’. Jag lämnar en del av mitt hjärta där.

… Och mitt livs största kärlek? Familjen

Fyra personliga frågor

Helhjärtat och Sant.

När jag lever mina värderingar kommer jag åt hela mig, all min kompetens. Då är jag den Lotta, mamma, partner, vän jag vill vara. Jag behöver vara grundad, modig, öppen och nyfiken för att fullt ut våga leva helhjärtat och sant.

Jag blir glad av hur små saker för mig blir till stor hjälp för dem. Det är lätt för mig att hjälpa som alltid bott i Sverige och vet vad som finns och hur det funkar här. Och så får jag slå hål på mina egna fördomar. Varje gång vi ses förstår jag att sann integration är ömsesidig och kräver både mod och sårbarhet

Nej, jag gjorde inte det. 2013 precis innan jag blir sjukskriven på halvtid för utmattningssyndrom har jag tappat perspektivet på det mesta. Ser inte alla stressbeteende jag skaffat mig. Känner bara tröttheten och tårarna som inte ville sluta rinna… Jag är tacksam för de modiga inre och yttre förändringar jag genomförde då. Idag är jag mer kärleksfull mot mig själv (och andra).

I tre veckor är vi på Filippinerna. Som vi gråter när vi kramar alla för att åka hem. Blundar jag känner jag sanden mellan tårna, de nyfikna ögonen som följer hur jag stryker pärlplattor. Jag hör hur vår 5-åring och barnen i fiskebyn möts i lek bortom ord. Jag ser min man och våra två tonårstjejer tvätta sotiga armar och svett efter jobbet med kokosnötter. Längtar jag tillbaka… Absolut!

Ser du halsbanden av indianpärlor? Det stora pärlburkarna vi har med oss går åt. Det bor mycket glädje i att göra sitt eget halsband!

Från vårt familjealbum

Vi älskar att resa! Strapatser och skratt i olika delar av världen är en av sakerna som flätar samman vår familj.